Hvis du ligesom de fleste andre borgere i dette land dagligt er vant til, at sidde ved computeren og på internettet, så ved du højst sandsynligt også, at der efterhånden næsten ingen grænser er for, hvad man kan på internettet – det kan bruges til alting efterhånden. Jeg kunne nævne en lang række af sager, som kan ordnes og håndteres via en computer med internetadgang, men dette ville i min optik være spild af spalteplads. Min formål er i stedet at understrege, hvor forholdsvis voldsom udviklingen indenfor lån uden sikkerhed på nettet er blevet. Dette vil jeg ligeledes forsøge at give et par forklaringer på, da det interesserer mig meget både professionelt og privat.

Udviklingen mere konkret

Som jeg nævnte kort i indledningen, så er udviklingen indenfor lån uden sikkerhed steget kraftigt gennem det seneste årti. Det bemærkelsesværdige er i samme forbindelse, at det specielt er de unge mennesker mellem 20 og 30 år, der virkelig holder af disse forbrugslån på nettet, hvor man blot ikke skal stille sikkerhed (hvilket modsat er tilfældet med de mere almindelige forbrugslån som fås i banker og pengeinstitutter). Jeg læste for nyligt en artikel i min daglige avis, hvor det kunne konstateres, at flere og flere unge vælger at låne penge online i stedet for i banken. Som jeg umiddelbart ser det, er der en åbenlys forklaring på denne udvikling.

Med et lån uden sikkerhed behøver du ikke sætte bilen som sikkerhed.

Med et lån uden sikkerhed behøver du ikke sætte bilen som sikkerhed.

Denne omhandler finanskrisens konsekvenser. Disse indebærer bl.a. at bankerne og udlånere i det hele taget er blevet væsentligt mere forsigtige og tilbageholdende med at låne penge ud. Der bliver med andre ord ikke lånt ligeså mange penge ud fra bankernes side, som der gjorde for bare 8-10 år tilbage. Og de mennesker, som der trods alt stadig bliver lånt penge ud til, er størstedelen af disse ikke ligefrem unge mennesker. Jeg ved af erfaring, at banker osv. har en klar præference for at låne penge ud til mennesker, der har etableret sig med hus og bil. Den helt klare årsag til denne præference er naturligvis, at dette giver bankerne større sikkerhed for, at få deres penge tilbage igen.

Og hvad ør man så som ung, når banken har klappet kassen i og nægter at låne én penge? Man gør det, som bevirker, at lån uden sikkerhed her kommer ind i billedet. Hvis et forbrugslån via banken udelukket, kan man finde trøst et andet sted: internettets online udbydere. Disse kræver nemlig ikke, at man hverken ejer noget af værdi, eller at man skal have nogen til at kautionere for én, hvis uheldet skulle være ude og man ikke kan betale sit lån tilbage. Objektivt må man erkende, at dette uomtvisteligt giver en noget større frihed end den, som bankerne kan tilbyde sine kunder på et marked som det, vi har set de senere par år. Samtidig kan man også argumentere for, at diskretionen er større hos de online udbydere, da alt ordnes via computeren, og der ingen fysisk kontakt er.

Hvad er ydermere godt og skidt ved lån uden sikkerhed?

Det skal lige siges, at den følgende vurdering af godt og skidt er min egen subjektive holdning, som dog er funderet ud fra flere års professionelt arbejde på låneområdet. Hvis vi starter med det gode ved lån uden sikkerhed, er det selvsagt en fordel, at man som låner slipper for at stille sikkerhed – uanset om man ejer noget af værdi eller ej. Det kan som bekendt svigte med betalingen for selv de mest ansvarlige og opmærksomme mennesker. En anden fordel er ligeledes, at det går hurtigt at anskaffe sig pengene. Det er blot et par klik på en computer, hvorefter pengene står på kontoen, såfremt man altså opfylder de få krav, som der er fra udbyderens side. En tredje fordel er, at du ikke skal oplyse til udlåneren, hvad du vil bruge pengene til. Dermed får du igen større frihed.

En ulempe ved lån uden sikkerhed er renten. Denne er traditionelt lidt højere end den, som du får tilbudt i banken, men til gengæld er banklån også noget sværere at få, da der er flere og højere krav at leve op til. En anden ulempe kan forekomme, hvis du ikke kan betale lånet tilbage. Så kommer der naturligt nok renter og gebyrer, som kan sætte dig i en økonomisk klemme. En tredje og sidste ulempe er faktisk ikke en decideret ulempe, men mere en ubegrundet frygt for disse låns sikkerhed, hvilket man anskuer som en ulempe. Jeg kan dog forsikre om, at alle lånevirksomheder i Danmark (også dem på nettet) er certificeret og godkendt af myndighederne, hvilket gør at disse lever op til nogle strenge kvalitetskrav ifølge dansk lovgivning. Sikkerhedsmæssigt er der altså ikke noget at komme efter.

Kan du li' det du læser? Spred vores budskab om luksus for alle til andre:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *